Project Het Hart
Locatie Leiden | Kooiplein e.o.
Programma Openbare garage
ca. 3300m2 supermarkt overige winkels en horeca
6 studio’s
20 vs koopwoningen
50 vs huurappartementen 51 sociale  huurappartementen
4 huurwoningen gemeenschappelijk binnenterrein
Opdrachtgever Gemeente Leiden
Stedenbouwkundige KCAP
Ontwikkelaar Heijmans Vastgoed
(i.s.m.) De Sleutels
Architect Zeep Architecten
(i.s.m. Van Aken Architecten)
Aannemer Heijmans Woningbouw
Heijmans Infra Techniek
Status Opgeleverd

Project: Het Hart
Locatie: Leiden | Kooiplein e.o.
Programma: openbare garage | ca. 3300m2 supermarkt, overige winkels en horeca | 6 studio’s |  20 vs koopwoningen | 50 vs huurappartementen | 51 sociale  huurappartementen | 4 huurwoningen | gemeenschappelijk binnenterrein  | gemeenschappelijke daktuinen
Opdrachtgever: Gemeente Leiden
Stedenbouwkundige: KCAP
Ontwikkelaar: Heijmans Vastgoed (i.s.m.) De Sleutels
Architect: Zeep Architechten (i.s.m. Van Aken Architecten) 
Aannemer: Heijmans Woningbouw | Heijmans Infra Techniek
Status: opgeleverd

LEIDEN | HET PLEIN VAN LEIDEN
PROJECT HET HART

Het Hart is een deelgebied (5A-5B) van de gebiedsontwikkeling Het Plein van Leiden. Dit betreft het Kooiplein en omgeving waar een revitalisering en uitbreiding van het winkel- en voorzieningenaanbod heeft plaatsgehad, en waar het aanbod aan woningen is gedifferentieerd en uitgebreid. Dit heeft plaatsgevonden door een intensieve samenwerking met gemeente Leiden, woningbouwvereniging De Sleutels, stedenbouwkundige en ontwerper buitenruimte KCAP en Heijmans.

Het Hart bestaat uit een overzichtelijke openbare garage die in een laag onder het hele deelgebied door loopt. Daarboven zijn er 2 gebouwvolumes die onderling verbonden zijn op de eerste verdieping, maar visueel gescheiden worden door de openbare straat die over de garage loopt en een nieuwe verbinding vormt met het Kooiplein. In het verlengde daarvan is een brug aangelegd over de waterloop die is verlegd van de Ringkade naar het Kooiplein. Een tweede brug zorgt er voor over het Kooiplein rond te kunnen lopen. Een derde brug vormt een route naar Het Gebouw, waar allerlei buurtvoorzieningen en scholen zijn, en de woningen met studio’s aan de Kralendijkkade en Arubapad.  Deze studio’s konden met en zonder de bovenliggende woning worden gekocht.

In totaal zijn 20 vrije sector koopwoningen gebouwd, welke zodanig zijn ontworpen dat het project rondom nagenoeg alleen maar voorgevels kent. Daarmee zijn de gesloten zijden van de supermarkt en dienstverleners bijna geheel uit het zicht. Ook de winkels en horeca hebben nagenoeg alleen maar voorgevels in het zicht.

Naast de garage, supermarkt, winkels, overige dienstverlening en horeca zijn er in dit project naast de studio’s en 20 vrije sector koopwoningen, 50 vrije sector (starters)appartementen gerealiseerd 51 sociale huurappartementen en 4 sociale huurwoningen. Alle woningen hebben toegang tot het gemeenschappelijke binnenterrein op de eerste verdieping waar parkeerplaatsen zijn voor de bewoners, maar ook een gemeenschappelijke binnentuin.

Bijzonder is de complexe juridische splitsing van het project waarbij ieders belangen en de gemeenschappelijke instandhouding en onderhoud zo goed mogelijk zijn geborgd. Verder is ook vermeldenswaard dat in het complex tevens een studentenhuis is gevestigd waarbij de nodige zorg is besteed aan een geslaagde inpassing in deze context.