Project Amsterdam Vertical
Locatie Amsterdam | Sloterdijk  -Centrum
Programma 168 woningen en appartementen
commerciële ruimte
garage gedeelde voorzieningen waaronder
2 gemeenschappelijke daktuinen
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Stedenbouwkundige Gemeente Amsterdam
Ontwikkelaar Heijmans Vastgoed
Architect NL Architects
Studio Donna van Milligen Bielke
Space Encounters
Chris Collaris Architects
Landschapsarchitect DS Landschapsarchitecten
Aannemer Heijmans Woningbouw
Status In aanbouw

Project: Amsterdam Vertical
Locatie: Amsterdam | Sloterdijk | Centrum
Programma: 168 woningen en appartementen, commerciele ruimte, garage, gedeelte voorzieningen waaronder 2 gemeenschappelijke daktuinen
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Stedenbouwkundige: Gemeente Amsterdam
Ontwikkelaar: Heijmans Vastgoed
Architect: NL Architects, Studio Donna van Milligen Bielke, Space Encounters, Chris Collaris Architects
Landschapsarchitect: DS Landschapsarchitecten
Aannemer: Heijmans Woningbouw
Status: in aanbouw

AMSTERDAM | PROJECT VERTICAL

Amsterdam Vertical is onderdeel van de vernieuwing van Sloterdijk-Centrum. Daarbij wordt een gebied met voornamelijk kantoren en hotels rond station Amsterdam Sloterdijk omgevormd tot een gebied waar een grote menging van functies samen komt.

Vertical kent aan de Radarweg haar hoogste volume met op de begane grond commerciële ruimte en aan het verkeersluwe binnengebied woon(werk)woningen.

Dit hoge volume wordt gekenmerkt door een onderbouw welke aansluit op de naastgelegen bebouwing, en op de vijfde verdiepingen ‘Shared Living spaces’ waaronder een dining room voor bijeenkomsten van bewoners, een gym, en 2 logeerkamers die de bewoners kunnen reserveren. Dit alles aan een gemeenschappelijke daktuin met riant uitzicht. Daar boven zijn appartementen gelegen met buitenruimten aan daktuinen die rondom de toren lopen. Dit maakt de beleving van de buitenruimte en van het uitzicht al bijzonder, maar draagt ook bij aan CO2-opslag en koeling van het gebouw. Achter dit hogere volume loop een openbare straat over de garage. De garage kent onder meer 5 plaatsen voor deelauto’s. Het lagere volume van Vertical wordt gekenmerkt door een lagere bebouwing met onder meer woningen aan een daktuin, en een lagere toren met nestkasten in de gevels, specifiek bedoeld om fauna een plaats te bieden.

Bijzonder is het grote aantal architecten dat heeft gewerkt aan een gebouwcomplex, het grote aantal woningtypen en de variatie in verdiepingshoogte, waarbij flora, fauna en waterbeheer integraal zijn meegenomen in het ontwerp. Verwachting is dat de biodiversiteit op de locatie hiermee zal toenemen. Qua waterbeheer geldt dat het gebouw overtollig water loost voorafgaand aan een regenbui en opvangt tijdens een regenbui.